4×4 Araçlar ile 4×2 Araçların Farkı Ne?

Araba almayı düşünenlerin en çok merak ettiği bazı sorular var. Yakıt tüketimi, bagaj hacmi, hızlanma verileri, şanzıman tipi ve bazen de USB bağlantısı – kablosuz şarj gibi teknik detaylar özelinde oluyor. Elbette fiyat araştırması, her dönemde öncelikli konu. Diğer yandan arazide araç kullanmayı isteyenler 4×4 ile 4×2 farkını merak edebiliyor. Biz de epeyce kafa karıştıran bu soruya yanıt verelim istedik. Bakalım, 4 tekerden çekişle önden – arkadan çekiş arasında ne fark var?

4×4 ile 4×2 Farkı

4×4 araçlar ile 4×2 araçlar sürüş dinamiği yönünden birbirinden çok farklı araçlardır. 4×4 ile 4×2 farkı sürüş esnasında fark edilir seviyededir. Önden çekiş ile 4×4 farkı veya arkadan itiş ile 4×4 farkı göz ardı edilemeyecek derecede büyüktür. Şimdi 4 çeker ne işe yarar ve 4 çekerin farkı ne konusunu inceleyelim…

4×4 Araçlarla 4×2 Araçların Farkı Ne?

4×4 güç aktarım sistemi ile 4×2 güç aktarımı sistemi arasında sürüş boyutunda incelendiğinde birçok fark görebilmek mümkündür. Araçlarda yolculuk ederken üretilen güç kadar gücün aktarım biçimi de önemlidir. Aracın güç aktarım biçimine göre tüm sürüş karakteri şekillenir. Bu fark otomatik vites ve manuel vites araçlardaki farka benzeyebilir. Arkadan itiş ile önden çekiş araçlardaki fark gibi de olabilir.

Güç aktarımı söz konusu olunca yalnız vites sistemi değil; aracın ateşleme haritalandırılması, gücün aktarıldığı tekerlekler, tekerlekler arasındaki hız farkını ayarlayan diferansiyelin karakteri gibi birçok farklı özellik ön plana çıkmaktadır. 4×4 araçla 4×2 araç farkı söz konusu olduğunda ise sürüş yapılan tekerlekler farklı olduğundan dolayı ortaya çıkan bazı değişik özellikler bulunmakta. 4×2 ile 4×4 farkı konusunu incelemeden önce 4×4 ve 4×2 araçları ve özelliklerini açıklayalım…

4×4 Araç Nedir? Özellikleri Nelerdir?

4×4 araç denince akla ilk gelen şey genelde arazi araçları olsa da aslında 4×4 güç aktarımına sahip olan sedanlar, stationlar hatta HB’ler var. 4×4 avantajları dolayısıyla bazı spor araçlar da bu güç aktarımı şeklini kullanmakta. 4×4 güç aktarımına sahip bir araç basitçe açıklamak gerekirse aracın 4 tekerine de gücü yollayarak her tekerleğin ayrı şekilde dönmesini sağlamaktadır. Yani yaygın araçlarda olduğu gibi iki tekerleğin motora bağlı olup aracı çekerek veya iterek diğer tekerleklerin dönmesi sağlanmamaktadır. Her tekerlek motordan güç alır ve her tekerlek üzerinden ayrı ayrı yere kuvvet iletir. Bu şekilde güç aktarımına sahip olan araçlara 4×4 araç denir.

4×4 araçlar kendi aralarında farklı özelliklere sahip olabilirler. 4×4 bir araç; %60 arka, %40 ön veya %50 arka %50 ön gibi farklı şekillerde konfigüre edilebilir. Bu ayarlamalar aracın ne tarz bir karaktere sahip olması istenildiğine göre yapılır. Eğer araç önden çekişli gibi davransın fakat daha iyi tutuş için arkaya da güç gitsin istenmekte ise gücün çoğunluğu öne, eğer araç arkadan itiş karakterine sahip olsun ama önden çekiş özellikleri de göstersin istenmekte ise gücün çoğunluğu öne yollanabilir. 

4×2 Araç Nedir? Özellikleri Nelerdir?

4×2 araçlar aslında günlük hayatta sıklıkla gördüğümüz tarzda araçlardır. Dört tekerleğin her birine güç yollamak daha karmaşık bir sistem gerektirdiğinden ve duruma göre daha fazla enerji gerektirebileceğinden genelde günlük kullanım amacı ile üretilen araçlarda 4×2 güç aktarımı görülmektedir. Günlük hayatta sıklıkla görülen bir güç aktarımı metodu olsa da 4×2 aktarım da önden çekişli ve arkadan itişli olmak üzere kendi içerisinde ikiye ayrılır. Önden çekişli araçların üretimi ve kullanımı daha kolay olduğu için genelde gündelik kullanım için üretilen araçlar önden çekişli güç aktarımını kullanmayı tercih ederler.

Önden çekişli araçlar performanslı kullanımda arkadan itişli araçlara kıyasla daha zayıf da kalsalar kolay kullanımları ile öne çıkarlar. Arkadan itişli araçlar performanslı kullanımda daha yüksek tutuş sağlamaları sebebiyle tercih edilirler. Bir araç yüksek ivme ile hareket ettiği zaman aracın ağırlığı arkaya doğru hareket edeceği için aracın arka kısmında daha yüksek bir tutuş oluşur. Bu noktada gücün arka tekerleklerden aktarılıyor olması araca daha büyük avantaj sağlar. Bu yönden bakıldığında arkadan itişli araçlar daha verimli gibi dursa da, iyi tutuş olmayan yüzeylerde arka tekerleklerin patinaja düşmesi durumunda aracın yoldan çıkma ihtimali olduğundan arkadan itişli araçlar gündelik kullanımda pek tercih edilmezler.

4×4 ve 4×2 Arasındaki Farklar

  • 4×4 ve 4×2 araçlar arasındaki ilk göze çarpan fark elbette gücün aktarıldığı tekerlek sayılarıdır. 4×2 araçlarda yalnızca arka veya yalnızca ön tekerlekler üzerinden güç aktarılacağı için aracın yalnızca iki tekerleği üzerinden yola kuvvet uygulanır. 4×4 araçlarda ise tüm dört tekerleğe motordan güç geleceği için aracın her tekerleğinden yola kuvvet uygulanır. Bu durumdan dolayı 4×4 araçların daha dengeli şekilde yola güç aktardığını söylemek yanlış olmaz. 
  • 4×4 araçların 4×2 araçlara kıyasla kullanıcıya sağladığı en büyük avantaj belki de tutuşun az olduğu arazi şartlarında ortaya çıkmaktadır. Arazi şartlarında asfalta kıyasla çok daha az tutuş olduğu için her dört tekerlekten de kuvvet uygulanmasına ihtiyaç vardır. Bu noktada 4×4 araçlar 4×2 araçlara fazlasıyla üstün kalabiliyorlar. Bazı üst düzey süper araçlarda da dengeli güç aktarımı ihtiyacından dolayı 4×4 konfigürasyonu görülebilse de çoğu spor araçta 4×2 güç aktarımı görüldüğünü belirtmekte fayda var. 
  • Modern 4×4 araçların bir kısmında isteğe bağlı olarak merkez diferansiyelindeki seçenekleri kullanarak aracı 4×2 şeklinde çalıştırabilme ve bu şekilde seyahat edebilme seçeneği de bulunmaktadır. Bu sayede hem gerektiğinde 4×4’ün dengeli güç aktarımına hem de isteğe bağlı olarak 4×2’nin daha tanıdık ve verimli güç aktarımına erişim sağlayabilmek mümkün.

4×4 ile 4×2 farkları konusunu özetlemek gerekirse; 4×4 araçlar özellikle arazi gibi tutuşun az olduğu bölgelerde 4×2 araçlara kıyasla daha tercih edilesi dururken 4×2 araçlar, daha kolay üretildikleri ve bir transfer kutusu ya da merkez diferansiyeline ihtiyaç duymayarak daha hafif oldukları için gündelik kullanımda daha sık tercih edilmektedir. 4×4 araç özellikleri bazı kullanıcılar tarafından tercih edilse de bazı kullanıcılar tarafından gereksiz görülebilir. Bu güç aktarımı seçeneklerinin bulunmasının yegane sebebi de zaten kullanıcıya kendi kullanım alanına yönelik bir güç aktarımı seçeneği sunabilmektir.

Faizsiz 4X4 Araç Kredisi Almak…

Faizsiz 4X4 araç kredisi almak veya faizsiz 4 çeker araç kredisi almak için de katılım bankalarının yıl boyunca düzenlediği kampanyaları inceleyebilirsiniz. Katılım bankaları ile araç satış noktalarının merkezi yapılanmaları arasında gerçekleşen faizsiz SUV kredisi, faizsiz araç kredisi gibi seçenekleri incelemek ve kampanyalardan haberdar olmak için FaizsizAracKredisi.net Kampanyalar sayfasını takip edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım
×

    Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!