2020 Jaguar I-Pace İncelemesi

2020 Jaguar I-Pace incelemesi ile yenilikçi teknolojisiyle dikkat çeken otomobili daha yakından tanıyalım. Jaguar I-Pace 2020 incelemesi elektrikli lüks otomobiller hakkında da fikir veriyor. Jaguar’ın ilk %100 elektrikle çalışan arabası Jaguar I-Pace’in performansı, dizaynı, teknik ve teknolojik özelliklerini dile getiriyor. Aynı zamanda spor araba tutkunları ve en yeni teknolojilerin hayranlarını cezbetmeyi başarıyor. Peki, Jaguar I-Pace özellikleri nasıl?

Jaguar i-Pace Dış Dizayn

Jaguar I-Pace yenilikçi tasarımı ile Jaguar arabaların ruhunu iyi  bir şekilde yansıtıyor. Ayrıca kendine ait bir konsepti de ortaya koymayı başarıyor. Ön çamurluklarından egzozuna kadar devam eden dış tasarımı sayesinde stilinden hiçbir kayıp göstermiyor. Aksine daha aerodinamik bir yapıya sahip olabiliyor. Bu tasarım I-PACE’ye havayı temiz bir şekilde keserek maksimum menzil limiti ve kararlı sürüş deneyimi elde edilmesine olanak sağlıyor. Ön plakanın çevresindeki içe doğru eğimli ızgaralar havayı yönlendirerek sürüklenmenin minimuma indirilmesinde rol oynuyor. Yol üzerinde dikkatleri üzerinde toplayan duruşuyla I-Pace’nin led farları, Jaguar’ın imza çift J şekline sahip olup ince ve sade bir tasarımla birlikte hoş bir görüntü ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra geceleri daha iyi görüş ve daha güvenli bir sürüş için Matrix Led farları alıcılara bir opsiyon olarak sunuluyor. Matrix Led sistemi farın tasarımını da kullanarak sürekli olarak yüksek bir parlaklık seviyesini koruması ile birlikte ışığın şeklini yolun karşısından gelen araçların görüşünü engellememek için otomatik olarak ayarlayabiliyor. 

Jaguar i-Pace İç Dizayn

Jaguar i-Pace iç mekan özellikleri de lüks elbette. I-PACE klasik Jaguar spor araba tasarımı odağı ile günümüz dijital dünyasının önemli içeriklerini kombine ederek lüks bir iç dizayn yakalıyor. Öne doğru kabin tasarımı, ön koltukların araba içerisinde daha ileri bir konumda bulunduruyor. Bu durum ön ve arka koltuklar arasındaki boşluğu arttırarak, arkada oturan yolculara daha ferah ve konforlu bir deneyim sunuyor. Özel, forma uygun spor koltukları sürücünün odağını güçlendirmesi ve minimalist, ince çizgilerle çevrelenmiş yumuşak deri sayesinde ön taraf yolcularının arabaya karşı kısa sürede bağlılık kurmasına ön ayak oluyor. 

Jaguar i-Pace Teknolojik Özellikleri

Sunduğu dolu dolu özellikleri ile her I-PACE, Pivi Pro adını verdikleri kullanımı basit ve anlaşılır bir bilgilendirme ekranına sahip olarak alıcısına geliyor. Bunun yanı sıra interaktif bir sürücü ekranı, göz hizası göstergesi ve Meridian ses sistemi gibi teknolojik eklentilere sahip. 

PIVI PRO Ekran Hakkında

Yüksek çözünürlüklü standart olarak 10 inç boyutundaki dokunmatik ekranı esnek ve etkili bir kullanıma olanak sağlıyor. Dokunmatik ekran, kullanıcının istediği spesifik bilgileri görüntüleyebilmesini sağlarken aynı zamanda ek özellikleri ile etkileşime geçebilmesine izin veriyor. Kabin ve koltuk sıcaklıklarını dinamik veya kullanıcı kontrolünde ayarlamak, telefon aramalarını en kolay şekilde gerçekleştirebilmek bu etkileşimlerden sadece bazıları… 

İnteraktif Sürücü Ekranı Hakkında

Bu yüksek çözünürlüklü ekran aynı anda, navigasyon verisi de dahil olmak üzere, gerekli tüm sürüş ve güvenlik veri bilgisini ekrana güncel bir biçimde yansıtabiliyor. Yazı ve görsellerin netliği bilgilere en anlaşılır şekilde ulaşmanızı sağlaması ile beraber yeni entegre navigasyon sistemi, bütün navigasyon bilgisini üç boyutlu haritalandırma ile tam ekran görmenizi mümkün kılıyor.

Göz Hizası Göstergesi Hakkında

Araç, dikkatinizin dağılmasını önlemek veya gözünüzü yoldan ayırmanıza gerek kalmamasını sağlamak amacı taşıyan göstergeye sahip. Aracın sürüşü ile ilgili hız, navigasyon yönü gibi en önemli anahtar bilgileri ön camın uygun bölümüne yansıtan bir elektronik sistemdir. Net, keskin ve anlaşılır yazılara sahiptir. En doğru renklendirmeyi de kullanıcıya sunan bu sistem en rahat kullanımı sağlama konusunda önemli bir paya sahiptir. Kullanıcı isteğine bağlı olarak açılıp kapanabilir.

Meridian Ses Sistemi Hakkında

Jaguar’ın ses partneri olan Meridian Teknolojileri firması I-PACE’nin en kaliteli sese ve ses ortamına ev sahipliği yapmasını sağlamış. Bunun için ses teknolojisinin sınırlarını belirleyici kalitede bir üretim sunuyor. Normal koşullarda çok büyük hoparlörler gerektirecek yükseklik ve netlikteki sesi dijital sinyal işleme teknolojileri ile küçük boyutlara sığdırılabiliyor. Bu ses sistemi 400 watt güce sahip olup arabanın içerisinde 12 hoparlör barındırıyor ve üç boyutlu surround ses sistemi özelliği sunuyor. Sesin kabin içinde daha canlı olmasını sağlıyor. Ayrıca daha iç içe bir deneyim için yön, mesafe gibi ayırt edilebilir özellikleri barındırabilmesini olanaklı kılıyor. 

Sürücü Yardımlı Kullanım Hakkında 

Sürücü yardımlı kullanım araba piyasasında, bu gibi elektrikli araçlar ile en büyük gelişim ve faydasını göstererek daha geniş bir istek yelpazesine girme fırsatı bulmuş bir teknolojidir. Jaguar I-PACE, bu teknolojinin tüm faydalarını içinde bulunduran sistemi ile kullanıcıya maksimum sürüş kalitesini edindirmeyi amaçlıyor. 

Sürücü yardımlı kullanım adı altında bazı özelliklerden şöyle bahsedebiliriz. Sürücü durumu monitörü adı verilen sürücünün direksiyonu çevirme şeklinden kaynaklı aldığı verilerle kötü durumda olup olmadığına karar verip uyarı veren bir güvenlik sistemini kullanıcılara sağlıyor. Araç, kullanıcının isteği dışında şerit dışına kayması gibi durumları tespit edip, buna karşı yönde bir düzeltici tork oluşturarak yoldan çıkmayı engelleyen, bir şerit izleme asistanını aktif olarak kullanıyor.Kullanıcıyı, yol üzerindeki trafik simgelerini, hız limitlerini ve önemli uyarıları gösterge panelinde sergileyerek kolayca görünmesini sağlayan trafik ışığı algılama teknolojisini içeriyor. Aynı zamanda trafik ışığı algılama teknolojisinden gelen bilgi ile aracın hızını ayarlayabilen adaptif hız limiti ayarı da kullanıcıların kullanımına hazır bulunuyor.

Jaguar i-Pace Performans Özellikleri Hakkında

Dış ve iç tasarımını ve günümüz teknolojisinin uygulamalarını tek tek kontrol ettikten sonra araba tutkunları için küçük detaylardan öte büyük önem teşkil eden bir noktasına değinilmesi gerekiyor. Bunu da performans karşılıyor. Teknik rakamlara değinmeden önce performans dediğimizde, bu kademe lüks bir arabadan neler beklenebileceğine dikkat çekilmesi önem içeriyor. Çünkü I-PACE temel olarak muadili olan bir çok arabadan farklı olarak içerisinde inanılmaz hafif ve kompakt senkronize çalışan iki mıknatıslı elektrik motoru içeriyor. Bu motorlar bataryadan elektriği %97’ye kadar verimlilikle alıyor. Bahsettiğimiz muadil lüks spor arabaların içten yanmalı motorları ise fosil yakıtlardan ancak %30-%40 arası bir verim elde edebiliyor.

Motorları Hakkında

Motorların bu radde verimli ve hafif olmasının en büyük sebeplerinden birini söyleyelim. Jaguar tarafından I-TYPE Formula E yarış arabasının motorundan kazandıkları tecrübe ve bilgi birikimi! En optimal ve yüksek enerjiyi en küçük karbon ayak izinde sağlayabilmek için bu iki motor, aks bağlamlı eş merkezli tek hız şanzımanını kullanıyorlar. Aynı zamanda motorlar araç içerisinde normalden daha aşağı bir konumda yer alıyor. Bu da aracın ağırlık merkezini daha aşağı çekerek daha iyi bir kontrol, yol tutuşu ve atik hareket yapabilme kabiliyetini arttırıyor. Bunun başka bir sonucu olarak da Jaguar’ın, araca 656 litrelik geniş bir bagaj bölümü koymasına olanak sağlıyor. Daha teknik özelliklere değinmeye başlarsak, I-PACE 696Nm büyüklüğünde tork sağlayabilirken bunu 0 rpm’den itibaren gerçekleştirebiliyor.

Arabanın en alt bölgesinde aksların hemen arasında I-PACE, 90 kWh büyüklüğünde yüksek enerji yoğunluğuna sahip lityum-iyon hücreler içeren bataryasını bulunduruyor. 90 kWh batarya 8 yılı veya 160.000 km’yi kapsayan bir garanti ile geliyor.

Her bir motor 197 beygirlik güç sağlayabilirken aracın bu durumdaki ulaşabildiği toplam güç 395 beygir oluyor.Bu güç sayesinde araç 0-100 km/h hıza tam 4.8 saniye içerisinde ulaşabiliyor. Elektronik olarak belirlenmiş limit hızı ise 200 km/h civarında  seyrediyor.

50 kW DC şarj cihazı ile 80 dakika veya 100 kW şarj cihazı ile 45 dakika civarında batarya seviyesi %0’dan %80’e çıkabiliyor.

Yine muadili araçlara göre ivmelenme aralığını daha fazla kılıyor. 100 km/h hıza 4.8 saniye içinde ulaşabilmesini sağlayan önemli etkenlerden biri de 2130 kg’lık ağırlığı oluyor. İçten yanmalı motoru olan arabaların gerekli parçaları daha ağır ve fazla olduğundan I-PACE’nin ulaştığı ağırlık değerine ulaşmaları hiç kolay değil. Bundan dolayı I-PACE içerisinde hissedeceğiniz ivmelenme muadili elektrik motoru içermeyen spor arabalara kıyasla çok daha fazla oluyor.

Jaguar i-Pace Ödülleri

I-Pacebütün bu durumlar sayesinde, teknolojiyi optimal ve uygun kullanması, klasik Jaguar otomobili tiplemesinden tamamen kopmadan kendine has bir tasarım bulması, yüksek ve verimli performansını sağlamasının yanı sıra bunu yaparken yüksek konfor ve geniş alan sunması ile 2018 yılında Almanya’da Audi i8 ve benzeri bir çok markanın arabalarını geride bırakarak en iyi araba, 2019 yılında Avrupa’da tek sıfır emisyonlu aday olarak girdiği seçimlerde, yine Mercedes Benz, Audi gibi firmaların da bulunduğu otomobiller arasından en iyi otomobil ödülünü almaya hak kazanmıştır. 

Devam eden süreçte de tasarım, verimlilik, inovatiflik gibi alt alanlarda da birçok ödül kazanmış ve elektrikli araçların artık diğer araçlarla olan yer değişiminin önemli bir göstergesi olmayı başarmıştır.

Dilerseniz Jaguar’ın Sevilen Sedan Aracı Jaguar XE Yenilendi! yazımıza da göz atabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım
×

    Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!