Son 1 Yılda Benzin Fiyatları Ne Kadar Değişti?

Son 1 yılda benzin fiyatları ne kadar değişti? Bir yıllık benzin fiyat tablosu ne anlatıyor? Son bir yılın benzin fiyat değişim tablosuna birlikte bakalım…

Son 1 Yılda Benzin Fiyatları Ne Kadar Değişti?

Dünyanın kullanılan enerjinin büyük çoğunluğu petrole dayanır. Petrolden imal edilen en önemli ürün ise benzindir. Dünyada yaşanan her skandal petrolün dolayısıyla benzinin fiyatının değişmesine sebep oluyor.  Bu yazıda “Son 1 yılda benzin fiyatları ne kadar değişti?” sorunun cevabını ve resmi kaynaklardan alınan bilgileri okuyabilirsiniz.

Ülkelerin arasındaki sınırların kalmadığı bir dünyada taşımacılık, lojistik ve turizm gibi sektörler, çoğunlukla petrole bağımlı haldeler. Bu sebeple petrolün fiyatı bu sektörleri doğrudan etkilerken evinde oturan bir insanı da dolaylı yoldan etkilemektedir. Bir zincir gibi birbirine bağlı durumlar söz konusu. Petrol fiyatları taşımacılığı taşımacılık ise markete gelen bir ürünün fiyatını etkilerken evinde oturan bir kişi dahi dolaylı yoldan bu zincire dahil oluyor. Bu da demek oluyor ki petrol fiyatlarının bizim hayatımıza etkisi hiç de azımsanmayacak kadar. 

Petrol Nedir?

Petrol uzun yıllar boyunca yeryüzünde yaşayan küçük hayvan ve bitki fosillerinin kalıntılarından oluşmuştur. Bu oluşum süreci için milyonlarca yıldan bahsedebiliriz. Oluşan ısı ve basınç sayesinde milyonlarca yıl önceki fosiller şu an dünyada en çok kullanılan yakıt kaynağını oluşturuyor. Bu sebeple petrol, fosil yakıt sınıfına girer ve rezervi sınırlı bir yakıt türüdür. Yeni rezervler bulunamadığı taktirde dünyanın geleceği de değişir. 

Petrol Nasıl Çıkarılır?

Petrolün çıkarılması için çok sıkı bir çalışma gerekiyor. Binlerce metre yerin altındaki ham petrol, milyonlarca yıllık kayaların arasında sıkışıp kalmıştır. Petrole ulaşmak için elmas uçlu deliciler ile yeryüzü delinir. Bu esnada çok büyük ısılar meydana geleceği için yüksek basınçlı su aşağıya iletilir ve kesici başlıklar soğutulur. İlk kez petrole ulaşıldığı an doğal basınçla yeryüzüne çıkan petrolün sürekliliğini sağlamak için çekice benzer petrol pompaları adeta bir şırınga gibi yerin dibinden ham petrolü çeker. Petrol rafine edilmeye gittiğinde ise atmosferik damıtma yöntemi ile ürünlere ayrıştırılır, ısıtılarak kaynatılır. Farklı kaynama noktalarındaki ürünler tekrardan yoğuşur, sıvılaşır ve farklı bölmelerde ayrışırlar. İşte petrolün damıtılması bu şekilde son bulur.  

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Uzun süren yolculuğunun ardından bizlere ulaşan benzin fiyatı ise birçok değişkene bağlıdır. Fakat 3 bileşen onun fiyatını belirlemede önemli rol oynar. İlk olarak uluslararası piyasalardaki ürün fiyatı akaryakıt fiyatını doğrudan belirler. Ülkedeki dolar kuru bu aşamada önemli rol oynar. Benzin fiyatını belirleyen ikinci bileşen ise rafineri, dağıtıcı ve ürün marjıdır. Ürün fiyatının üstüne rafinerici, dağıtıcı ve ürün marjı eklenir ve fiyat ortaya çıkmış olur. Rafinerici marjı sıklıkla değişebilir fakat dağıtıcı ve bayi marjı genelde stabil hareket eder. Fiyatını etkileyen bir diğer etken olan KDV ve ÖTV toplamından oluşan verginin de eklenmesiyle müşteriye ulaşan pompa fiyatı belirlenmiş olur. 

Benzin Fiyatı Akaryakıt Noktası ve Markasına Göre Neden Değişir?

Dağıtım şirketi tarafından, depo satış fiyatının üzerine çeşitli masraflar ve akaryakıt istasyonunun bulunduğu bölgedeki nakliye ücretleri eklenir ve tavsiye edilen satış fiyatı oluşturulup bayilere bildirilir. Markaların tavsiye edilen satış fiyatına uyması rekabet açısından sektörde önem arz eden konulardan biridir. Fakat bayi tavsiye edilen satış fiyatı bir zorunluluk değildir. Bu da bazı bölgelerdeki istasyonlarda fiyat farklılıklarına sebep olur.

Türkiye’deki Benzin Fiyatları 

Türkiye’deki benzin fiyatları belirlenirken yukarda bahsedilen durumlar göz önünde bulundurulur. Benzin fiyatında indirim veya benzin fiyatına zam haberleri çıktığı zaman bilmeliyiz ki bu 3 nedenden biri buna sebep olmuştur. Türkiye’de son 1 yıldaki benzin fiyatlarını bize ulaştıran resmi kaynak TÜİK yani Türkiye İstatistik Kurumu’dur.

TÜİK’ten alınan resmi verilere göre Türkiye’deki 2019 Ocak ve 2020 Ocak tarihleri arasındaki ortalama benzin fiyatı değişimini incelemek istersek karşımıza şu sonuçlar çıkacaktır: 

  • 2019 Ocak: 6,1189 TL
  • 2019 Şubat: 6,2395 TL
  • 2019 Mart: 6,6278 TL
  • 2019 Nisan: 7,0390 TL
  • 2019 Mayıs: 7,1227 TL
  • 2019 Haziran: 6,9183 TL
  • 2019 Temmuz: 7,0542 TL
  • 2019 Ağustos: 6,7550 TL
  • 2019 Eylül: 6,9491 TL
  • 2019 Ekim: 6,9354 TL
  • 2019 Kasım: 6,9376 TL
  • 2019 Aralık: 6,9832 TL
  • 2020 Ocak: 7,0744 TL

Dilerseniz Renault Dizel Motorlara Veda Mı Ediyor? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım
×

    Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!