Volkswagen’in Türkiye Macerası Bitiyor mu?

Dünyada elektrikli otomobil trendi yükselirken Volkswagen de bu yarışa dahil oldu ve Almanya içindeki yatırımını elektrikli araç üzerine yoğunlaştırmak istedi. Bu sebeple benzinli araç üretimi için farklı yatırımlara göz atmaya başladı. Volkswagen’in Türkiye macerası hakkında bilgi vermek gerekirse Bulgaristan ve Türkiye Volkswagen için iki yatırım ülkesi olarak görüldü ve bilindiği üzere Alman otomotiv devi Volkswagen tercihini Türkiye’den yana kullanmıştı. Volkswagen Türkiye macerası bitiyor mu sorusunun cevabı için fabrika yatırımı hakkındaki son durumla ilgili bilgilere göz atalım…

Volkswagen Yalnızca Elektrikli Otomobil Mi Satacak? yazımıza göz atın.

Volkswagen Türkiye Fabrikası Konusu Kapanıyor mu?

Elektrikli araç konusu Almanya’da bir hükümet politikası haline gelmeye başladı. Trafikteki elektrikli araç sayısını arttırmak amacıyla birçok teşvik programı hayata geçmeye devam ediyor. Üretici ve tüketici tarafında farklı teşvik programları söz konusu. Trafikteki elektrikli araç sayısındaki artış yaşansa da bu artışın hızı yeterli olarak görülmüyor. Hükümetin atacağı adımlar arasında şarj istasyonlarını arttırmak önceliklerden biri arasında yer alıyor. 2022 yılına kadar 55 bin tesis kurulması hedefleniyor. Ülkede şu an için 21 bin şarj istasyonu olduğu göz önüne alınırsa 55 bin sayısı önemli bir adım olacak gibi gözüküyor. 

Alman otomotiv firması ise 2025’de trafikte 1 milyon araç hedefini 2 yıl öne  çekip 2023’de 1 milyon, 2025’de ise 1.5 milyon araç hedefi koydu. Bu hedefi koymasının ardından ülkesindeki üretim tesislerinde önceliklerini elektrikli araçlara ayırma başladılar. Volkswagen’in önceliğini elektrikli araçlara kaydırmasının bir sonucu olarak benzinli araç talebini nasıl karşılayacağı merak konusu oldu. Volkswagen ise oluşacak benzinli araç talebini farklı ülkeler aracılığı ile karşılamaya karar verdi. Özellikle Skoda ve Seat markalı araçların talebini karşılamak amacıyla yatırımını farklı ülkelere kaydırmayı düşünüyordu. Volkswagen’in fabrika kurmayı düşündüğü ülkeler arasında Bulgaristan ve Türkiye yer alıyordu. 

Volkswagen Fabrikası Karar Aşaması: Türkiye ve Bulgaristan

Volkswagen yatırım yerini belirlerken seçeneklerini Romanya, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkeler arasından Bulgaristan ve Türkiye seçeneklerine indirmişti. Bundan sonra ise karar aşamasına gelinmişti. Yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edileceği projede otomotiv sektörünün beklentilerini karşılayacak seviyede konuşulan yatırım miktarı 1.4 milyar Euro olarak açıklanmıştı. Beklenen haber 2019 yılında verilmiş ve yatırımın Türkiye’de yapılması kesinleştirilmişti. İlk kez Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan habere göre Volkswagen Manisa şehrinde 943,5 milyon Lira tutarında bir şirket kurmuştu. Şirketin adı ise Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak belirlenmişti. 

Volkswagen’in Türkiye’yi seçmesinin sebepleri arasında Türkiye’nin otomotiv sektöründeki yaptığı yatırımlar, Bulgaristan’a kıyasla işçilik maliyetlerinin daha ucuz olması, Türkiye’nin nüfusunun gelecek yıllarda 100 milyona ulaşacağının tahmin edilmesi yer alıyor. 

Volkswagen Fabrikası Erteleme Aşaması: Yatırım İptal mi Olacak?

Türkiye Barış Pınarı Harekatı’nı gerçekleştirdiği zaman Avrupa’da birçok ülkeden tepki almasıyla birlikte Almanya da bu ülkeler arasında yer alıyordu. Volkswagen CEO’su Herbert Diess ertelemeye gerekçe olarak Türkiye’nin gerçekleştirdiği operasyonu göstermişti. Volkswagen de ilk olarak erteleme kararını bu şekilde açıklamıştı. Kasım sonunda Herbert Diess’in yaptığı açıklamalarda tekrar bu konu üzerinden bir erteleme söz konusu olduğu vurgulandı. Ardından Volkswagen’in yaptığı açıklamaya göre kararın Şubat ayında verileceğinden söz edilmişti. Şubat ayın gelindiğinde ise şirketin yakın kaynaklarından bir yetkilinin Reuters’e yaptığı açıklamada hala zamanlarının olduğunu ve kararlarını sene ortasında verebileceklerini vurgulamıştı.

Karar Verildi: Volkswagen Türkiye Yatırımı İptal! 

Uzun bir süredir gündemi meşgul eden Volkswagen Türkiye yatırımı ile ilgili karar 1 Temmuz 2020 tarihinde verildi. Birçok sektörün etkilendiği korona virüs pandemi koşulları sebebi ile yatırımın durduğunu açıklayan Volkswagen daha önce 4 kez proje ile ilgili erteleme kararı almıştı. Wolfsburg merkezli şirketten yapılan açıklamaya göre korona krizi nedeniyle dünya çapında otomobil talebinin gerilemesi şirketi bu kararı almaya sebep oldu. 

Volkswagen Manisa Fabrikası Kurulsaydı Ne Olurdu?

1.4 milyar Euro’luk yatırım ile  Manisa’da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesi olması ve yaklaşık 4 bin kişilik istihdam yaratması bekleniyordu. 2020 yılı sonunda inşasına başlanması planlanan fabrikanın 2022’de üretime geçmesi bekleniyordu. Söz konusu fabrikada, VW Passat ve Skoda Superb modellerinin üretilmesi öngörülmüştü. Fakat iptal kararının ardından firma bu model araçlarını Slovakya merkezli fabrikasında üretme kararı aldı. Volkswagen Türkiye macerası ise bu şekilde sona ermiş oldu. Önümüzdeki zamanlarda gelişmeler olabilir mi, bu karardan dönülme ihtimali var mı? Soruları, cevabı merakla beklenen sorular arasında yer alıyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım
×

    Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!